Alternatieve geneesmiddelen

Van een aantal alternatieve geneesmiddelen is bekend dat zij een gunstig effect hebben op premenstruele klachten.

Voorbeelden zijn teunisbloemolie, vitamine B6 en magnesium. Vaak zijn ze na een tijdje minder werkzaam, maar sommige vrouwen voelen toch ook na langere tijd een gunstig effect.

Teunisbloemolie

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die kampen met PMS ook vaak een tekort hebben aan het essenti├źle vetzuur GLA (gammalinolzuur). Het is een vetzuur dat in het menselijke lichaam aangemaakt wordt. Een tekort eraan kan leiden tot fysieke en emotionele┬áklachten zoals opgeblazenheid en depressieve buien.Onderzoek heeft aangetoond dat teunisbloemolie erg effectief is bij het verminderen van premenstruele klachten. Bij dit onderzoek werden ondermeer de volgende symptomen aanzienlijk teruggebracht: prikkelbaarheid, depressie en gevoeligheid van de borsten. Ook bij dysmenorroe (pijnlijke, soms ook onregelmatige menstruatie) kan teunisbloemolie worden toegepast.

Vitamine B6

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine B 6 voor de behandeling van PMS positieve resultaten heeft geboekt bij de behandeling van de volgende symptomen: depressie, vochtretentie, opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, emotionele vermoeidheid, gevoeligheid van de borsten en acne. Maar een teveel aan vitamine B6 kan op langere termijn niet ongevaarlijk zijn. Beperk je tot de periode van de klachten en overleg anders altijd met de huisarts.

Magnesium

Experimenten hebben aangetoond dat een tekort aan magnesium een belangrijke veroorzakende factor is van PMS symptomen. Dit onderzoek laat een aanzienlijke vermindering zien van nerveuze spanning, gevoeligheid van de borsten, hoofdpijn en gewichtstoename. Tevens wordt aangenomen dat menstruatiepijn en lichamelijke pijn in het algemeen zouden kunnen worden verminderd door magnesium.

Vaak zijn alternatieve geneesmiddelen een eerste stap om te kijken of ze helpen bij bepaalde klachten. Het is belangrijk om een aantal maanden te slikken om te kijken of er positieve veranderingen optreden. Maar net als reguliere geneesmiddelen, kunnen ook alternatieve geneesmiddelen bijwerkingen hebben en invloed op de werking van andere medicijnen. Lees daarom altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing of overleg met de huisarts of dit wel samen gaat met medicijnen die reeds gebruikt worden. Zo is bijvoorbeeld Sint Janskruid vrij verkrijgbaar maar heeft onder andere invloed op de werking van de anticonceptiepil. Er kunnen dus ongewenste wisselwerkingen optreden bij het gebruik van verschillende geneesmiddelen.

Zelf heb ik het gevoel dat de magnesium in combinatie met calcium en B6 (verkrijgbaar bij de drogist) het meest helpt met name tegen de spanning in mijn spieren. Het is dus uit proberen of ze bij jou werken. Soms is er het placebo-effect door het geloven dat het werkt. De ene arts zal er dan ook meer mee hebben dan de andere.

Mrs-PMS

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *