Gevoeligheid

Gevoeligheid. Het is een woord wat veel omvat zoals: gewaarwording, impressie, indruk, instinct, intuïtie, sensatie, vermoeden, voorgevoel maar ook sensibiliteit, lichtgeraaktheid, prikkelbaarheid, kwetsbaarheid en vatbaarheid.

Maar wat heeft dat te maken met PMS of PMDD? Bij beiden is de oorzaak niet gevonden maar is het vermoeden dat het ligt in de gevoeligheid in de hersenen voor de hormoonschommelingen tijdens de cyclus. In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen. Niet alleen wordt gedacht aan de mindere weerstand in de hersenen maar ook wordt gedacht dat PMS veroorzaakt wordt door een tekort en onvoldoende werking van neurotransmitters. Bij PMS werken bepaalde neurotransmitters onvoldoende. Neurotransmitters zijn chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven. Zo wordt met name de stemming beïnvloed.

Vrouwen met PMS of PMDD zijn dus letterlijk gevoeliger dan andere vrouwen voor de hormoonschommelingen. De gevoeligheid voor dit innerlijke proces maakt dat je meer in jezelf bent gekeerd in deze periode en dat alles van buitenaf zo meer binnen lijkt te komen. Je bent gevoeliger voor kritiek, je hebt sneller ruzie of bent eerder in tranen door het zien van nare beelden op de tv. Maar ook voor pijn ben je gevoeliger. Stoot je anders je knie en ga je met een flinke au weer verder, heb je nu minstens het gevoel dat je je knie hebt gebroken en lopen de waterlanders in grote hoeveelheid op je wangen. En naast de stemmingswisselingen, kan er ook een gevoeligheid bestaan voor depressie. Door overprikkeld worden door prikkels van binnen en ook van buiten, kan je zelfs opgebrand raken en ligt een ware burn-out op de loer. Ook een postnatale depressie is een gevoeligheid voor hormoonwisselingen die ontstaan na de geboorte. Een plotselinge flinke daling in hormonen (oestrogeen en progesteron) vindt plaats waardoor vermoeidheid, angst en stemmingswisselingen het geboortegeluk flink kunnen verstoren. Het boek De gelukkige huisvrouw waarin Heleen van Royen haar psychose beschrijft na de geboorte van haar dochter, heeft dat meer in het licht gesteld.

De gevoeligheid van mijn lichaam is groot. Bij een kleine verandering, is er een grote reactie. Zo ben ik bijvoorbeeld ontzettend gevoelig voor medicijnen. Kan mijn man 2 pillen van een opiaat slikken tegen de pijn in zijn rug en niets merken, ben ik letterlijk bijna 24 uur van de wereld. Gelukkig is er voor wat betreft medicijnen steeds meer kijk op alleen al het verschil tussen mannen en vrouwen maar moet er nog meer gekeken worden naar de persoon. Bijwerkingen van medicijnen zijn bij mij altijd op grote schaal aanwezig ook al staat er dat er maar een kleine kans is. Het medicijn brengt een onbalans en is gelijk merkbaar. Zo had ik laatst een kans van 0,01% op een heftige bijwerking van een medicijn en ja ik behoorde tot deze lage percentage die toch geveld werd door de bijwerking en belandde voor een paar dagen in het ziekenhuis. Slikte ik een anticonceptiepil net een paar weken, had ik gelijk een blaasontsteking te pakken. Maar ook bijvoorbeeld de eisprong waar zoveel vrouwen totaal geen idee van hebben wanneer dit plaats vindt, laat staan dat zij er hinder van ondervinden, is bij mij duidelijk voelbaar. Soms zelfs zo met buikpijn gepaard dat ik er een paracetamol voor inneem.

Werken met onregelmatige tijden is mede door mijn (lichamelijke) gevoeligheid haast niet mogelijk. Wilde ik altijd ontzettend graag als grondstewardess werken op Schiphol maar de onregelmatigheid van vroeg opstaan of laat werken, zou mijn lichaam nooit goed doen. Net als dat ik van een jetlag echt meer dan een week nodig heb om weer in mijn ritme te komen. Structuur, rust en regelmaat is meer dan belangrijk. Net als dat geldt voor voedsel. Al jarenlang heb ik altijd een Evergreen of Sultana in mijn tas voor als ik ergens heen ga. Om de twee uur iets eten, is belangrijk om mijn bloedsuikerspiegel op peil te houden. Doe ik dit niet, merk ik dit gelijk aan mijn humeur. Raak ik sneller geïrriteerd of boos maar ook duizelig en heeft het consequentie voor mijn concentratie

Maar niet alleen is er een gevoeligheid voor de prikkels van binnenuit, ook van buitenaf zorgen prikkels voor een onbalans. Zelf heb ik de laatste jaren gemerkt dat mijn gevoeligheid verder gaat dan alleen in deze periode en voor de schommelingen van de hormonen. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft een studie aan gewijd en diverse boeken geschreven over hoogsensiviteit. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat bepaalde mensen sterker geprikkeld worden dan gemiddeld. Van binnenuit zijn HSP’s (hoog sensitieve personen) gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. Van buitenaf zijn HSP’s niet alleen gevoeliger voor geluiden en geuren en voor visuele prikkelingen, maar blijken zij ook meer indrukken op te nemen, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn van details en sfeer. Zo’n 20% van de bevolking zou hoogsensitief zijn en ik geloof daar zeker in dat vrouwen met PMS en zeker met PMDD zich hierin zullen herkennen.

Gevoeligheid wordt al gauw gezien als zwakte. Zeker in een prestatiemaatschappij waarin we alleen maar door en door moeten, is hier geen tijd, ruimte en plaats voor. Omgaan met deze gevoeligheid en het zelfs gaan zien als kracht is vaak een pad van jaren. Vooral omdat de omgeving zoals vriendinnen, collega’s, familie, partner of klasgenoten hier zich niet in kunnen verplaatsen. Mede dankzij de boeken van Elaine Aron, is hier toch meer oog voor. Ook kan je op internet een test vinden door middel van vragen beantwoorden of jij hoog scoort in de ladder van hoogsensiviteit. Het kan je een hoop op weg helpen om ermee om te gaan en te begrijpen wat er gaande is!

www.hooggevoelig.nl
www.vereniginghooggevoelig.nl
www.ookzogevoelig.nl

Liefs,

Logo_rood_550x120

 

 

You may also like...

16 Responses

 1. kliefje says:

  Een “feest” van herkenning. Tot en met de suikerdips aan toe. Ik móét elke 3 uur eten, anders vallen er gewonden. Ook ik heb een zeer pijnlijke eisprong elke maand. Loop er soms krom van. Ik heb me jarenlang aanstellerig gevonden, een zwak vrouwmens. Dat stadium ben ik gelukig voorbij…. Maar er vrede mee hebben, het een plek hebben gegeven, dat is er nog niet bij. Het beinvloedt mijn relatie soms behoorlijk nl en daar baal ik van. Minstens.

  • Mrs PMS says:

   Bedankt voor je reactie! En hopelijk kan je op de site en facebookpagina meer herkenning vinden. Want dat je niet de enige bent, is zeker! Acceptatie is ontzettend moeilijk en wellicht nog het moeilijkste van alles. Het is naast een fysiek gebeuren ook een combinatie met mentaal. Een flinke struggle elke maand op vele fronten!

   Er is nu ook een besloten groep op facebook waar je vragen kunt stellen aan andere vrouwen en mee kunt lezen met hun verhalen zonder dat anderen dat zien. Wees welkom ook daar!

   Liefs,
   Mrs PMS

 2. gmfxlhvb says:

  hydroxychloroquine 200mg where to buy plaquenil hydroxychloroquine

 3. rpkyxeex says:

  hydroxychloroquine otc plaquenil generic

 4. bxjumdac says:

  hydroxychloroquine for sale from canada doctors prescribing hydroxychloroquine near me buy hcq in canada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *