Hormonen in balans door gynaecologe Barbara Havenith.

Gynaecologe Barbara Havenith van Vrouwenpoli Boxmeer ziet veel vrouwen met pms en pmdd in haar praktijk. Zij schreef onderstaande blog hierover:

Ongeveer 5 op de 100 vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom. PMS behelst dat vrouwen gedurende de laatste twee weken van hun cyclus last kunnen hebben van allerlei lichamelijke en psychische klachten.
De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn: gewrichtspijn, vocht vasthouden, hoofdpijn en pijnlijke borsten.
De meest voorkomende psychische klachten zijn: stemmingsveranderingen, vermoeidheid, boosheid, neerslachtigheid.
Vrouwen met PMS hebben geen andere hoeveelheden vrouwelijk hormoon estradiol en progesteron dan vrouwen zonder PMS. Zij hebben wel meer last van de natuurlijke hormoonschommelingen. Als de psychische klachten op de voorgrond staan en als deze klachten ernstig zijn wordt ook wel gesproken van PMDD, Premenstrual Dysphoric Disorder.

Oorzaak

Het is bekend dat hoe meer cycli een vrouw heeft, hoe meer kans er is op het krijgen van PMS. PMS komt dus vaker voor en de symptomen kunnen ernstiger worden naarmate de overgang dichterbij komt. Het is eigenlijk niet normaal dat vrouwen maandelijks een cyclus hebben. Vandaag de dag hebben vrouwen wel 500 cycli in hun leven. Onze voorouder Oer-Eva had misschien maar 50 cycli in haar leven. De rest van haar leven was ze of zwanger of gaf ze borstvoeding of was ze te ondervoed om een cyclus te hebben.

Er wordt wel gedacht dat vrouwen met PMS last hebben van een disbalans in estradiol en progesteron, de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen. Echter Vrouwen met PMS of PMDD hebben niet meer of minder eierstokhormonen in hun bloed, dan vrouwen zonder klachten. Hormonen die in je eierstokken gemaakt worden moeten ook weer worden afgebroken na gedane arbeid. Voor het afbreken van hormonen zorgt je lever. Hormonen zijn vetoplosbare stoffen. Je lever maakt er wateroplosbare stoffen van, die je nieren kunnen uitplassen. Dit ingewikkelde stofwisselingsproces vergt veel van je lever. Je lever breekt hormonen af met behulp van enzymen. Deze enzymen worden gemaakt uit bladgroen, chlorofyl, de groene kleurstof in groenten. Er zijn nog meer stoffen nodig uit voeding die zorgen dat alle stappen goed genomen worden door je lever in dit proces. Deze stoffen zijn onder andere de vitamines B6, B9 (foliumzuur) en B12; Bepaalde stoffen blijken extra belangrijk. Di-indolylmethaan is een stofje uit koolsoorten, dit wordt door kool gemaakt zodra een blad beschadigd raakt. Dus als een rupsje aan een kool vreet, wordt dit stofje gemaakt, om ervoor te zorgen dat die rups niet de hele kool opvreet en de kool overleefd. Vooral broccoli en spruitjes zijn goede leveranciers van dit stofje. Kiemplantjes bevatten de hoogste concentratie van dit stofje, bijvoorbeeld broccolikiemen.

Als hormonen gebonden zijn aan een bepaalde eiwit dat specifiek de eierstokhormonen bindt, kunnen deze niet actief zijn. Gebonden hormonen kunnen niet werken en hebben geen bijwerking. De aanmaak van dit specifieke eiwit wordt bevorderd door het eten van het eiwit lignaan, dit zit in lijnzaad. Als je lever het heel erg druk met andere stofwisselingsprocessen zoals het afbreken van stresshormonen, het verwerken van suikers en alcohol, het ontgiften van zware metalen, conserveringsmiddelen en pesticiden, komt deze minder toe aan het verwerken van hormonen. Gevolg is dat de lever dan de stofwisseling van je geslachtshormonen maar half afmaakt. In plaats van de gunstige verwerking tot 2OH oestron, worden oestrogenen afgebroken naar 16 OH-oestron en 4 OH-oestron. 2OH oestron wordt makkelijker compleet onwerkzaam gemaakt door koppeling met een B-vitamine dan dat 16OH en 4OH oestron worden afgebroken. Bij een overwicht van deze ongunstige oestrogenen, kunnen de lichamelijke en psychische klachten van PMS ontstaan .

Behandeling

Helaas zijn er veel artsen van mening dat PMS helemaal niet bestaat, zij vinden een behandeling dan ook overbodig en nemen vrouwen met klachten niet serieus. De reguliere geneeskunde heeft in wetenschappelijk onderzoek gevonden dat leefstijlveranderingen en voedingsaanpassing een goed effect kunnen hebben. Meer bewegen, vooral krachttraining werkt goed. Door spiertraining kun je stresshormonen beter afbreken waardoor er meer capaciteit van je lever overblijft voor het afbreken van geslachtshormonen. Mediterrane voeding blijkt ook een positief effect te hebben. Mediterrane voeding is wat oorspronkelijk rond de Middellandse zee werd gegeten. Voeding die rijk is aan groenten (500 gram per dag), fruit, noten, zaden, vis, schaal- en schelpdieren en die beperkt bestaat uit (rood) vlees en (wit)meel producten als brood, pasta en pizza. Ook het nemen van een anticonceptiepil, vooral de pil met het hormoon Drospirenon, kan helpen. Sommige vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van een antidepressivum, een z.g. SSRI, in de laatste twee weken van de cyclus. Complementaire geneeskunde heeft ook veel te bieden. Er zijn mogelijkheden waar bewijs voor geleverd is met wetenschappelijk onderzoek, o.a. de toepassing van lignanen uit lijnzaad en van broccolikiemextract. Daarbij kunnen extra B-vitamines in de vorm van een supplement helpen. Bewezen werkzaam zijn het doen van Yoga en Mindfulness. Er zijn ook veel behandelingen die op grond van ervaring goed helpen bij sommige vrouwen, maar waarvoor (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid is geleverd. Denk daarbij aan aromatherapie, bloesemremedies, voetreflextherapie, craniosacraal therapie, homeopathie en nog vele andere methoden. Het is zeker zinvol om te proberen stress te verminderen. Wat voor jouw goed zou kunnen helpen kun je het beste bespreken met je arts of therapeut.

In Vrouwenpoli Boxmeer zie ik veel vrouwen met PMS. Heel vaak blijkt dat zij in hun jeugd vervelende ervaringen hebben opgedaan die maken dat alles wat met vrouwelijkheid en met voortplanting, menstruaties of seksualiteit te maken heeft, een negatieve lading krijgt. Zij worden vaak heel goed geholpen als deze problematiek erkend wordt door een arts of andere behandelaar die tijd heeft om te luisteren. Psychodynamische therapie, een vorm van lichaamsgerichte therapie, blijkt in praktijk tot duidelijke verbeteringen te leiden. Een combinatie van verschillende geneesmethoden uit reguliere en complementaire zorg, wordt wel Integrale Geneeskunde genoemd. Deze aanpak is het visitekaartje van Vrouwenpoli Boxmeer en kan zorgen voor èchte oplossingen.

Onlangs is het boek Hormoonbalans voor vrouwen uitgekomen die  Barbara Havenith samen met Ralph Moorman heeft geschreven. Te koop bij de boekhandel maar ook te bestellen via www.bol.com !

Liefs,

Logo_rood_550x120

 

You may also like...

18 Responses

  1. spjfrafv says:

    hydroxychloroquine tablets buy online hydroxychloroquine without a doctor prescription purchase hydroxychloroquine

  2. akedshct says:

    generic hydroxychloroquine 200 mg hydroxychloroquine over the counter

  3. svgesdez says:

    plaquenil without a doctor prescription https://hydroxychloroquinex.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *