Wat is PMS

Maar wat is PMS dan precies ?

In principe heeft elke gezonde vrouw in de vruchtbare fase in haar leven een menstruatiecyclus. Gemiddeld duurt een cyclus zo’n 28 dagen maar dat kan per vrouw verschillend zijn. De ene vrouw heeft een korte of langere cyclus dan de andere.  Een cyclus bestaat uit verschillende fasen.

  • rijping van de eiblaas en het baarmoederslijmvlies (folliculaire fase)
  • eisprong oftewel de ovulatie (vrijkomen van een rijpe eicel uit de eierstok)
  • uitrijpingsfase van het baarmoederslijmvlies (luteale fase)
  • menstruatie waarbij de maandelijkse vaginale bloeding door afsterving van het baarmoederslijmvlies

Er zijn verschillende hormonen om deze verschillende fasen te sturen.

  • LHRH hormoon (luteinizing hormone-releasing hormone) en wordt in de hypothalamus, een belangrijk regelcentrum in de hersenen, aangemaakt. LHRH zorg ervoor dat de hypofyse, een klein kliertje vlak onder de zogeheten grote hersenen, wordt aangestuurd.
  • FSH i het follikel-stimuleren hormoon. Dat is het hormoon dat de eicellen aanzet tot rijping. Het wordt gemaakt in de hypofyse.
  • LH is het luteiinerserend hormoon. Het zorgt ervoor dat de wand van de eiblaas verandert en openbarst. Ook dit hormoon wordt in de hypofyse aangemaakt.
  • Oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon, zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt en dat de baarmoedermond meer en helder slijm gaat maken.
  • Progesteron, ook een vrouwelijk geslachtshormoon, stimuleert de innesteling van een bevruchte eicel. Dit hormoon wordt aangemaakt door de rest van de eiblaas die achterblijft na de eisprong . Deze rest wordt ook wel geel lichaam genoemd; corpus luteum.

PMS klachten ontstaan in de fase na de eisprong. Deze eisprong vindt plaat ongeveer 36 uur nadat het LH de hoogste waarde in het bloed heeft bereikt. Deze eisprong kan bij sommige vrouwen daadwerkelijk worden gevoeld halverwege de cyclus.  Deze klachten verschillen sterk. Niet elke vrouw heeft dezelfde klachten en dezelfde hoeveelheid klachten. Het zijn klachten welke lichamelijk en of psychisch kunnen zijn. De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn: pijnlijke gezwollen borsten, opgeblazen gevoel, duizeligheid, hoofd- en buikpijn, hartkloppingen. Bij de psychische klachten gaat het vooral om prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, somberheid tot depressiviteit, angst en zelfs agressie. Ook de extreem drang naar bepaalde voedingsmiddelen zoals suiker is een genoemde klacht. Dit kan zelfs leiden tot extreme vreetbuien.

Hoewel een overduidelijk verband bestaat tussen het optreden van de klachten en de menstruatiecyclus is er dus nooit een hormonale oorzaak voor PMS gevonden. Er is niet precies bekend hoe PMS ontstaat en waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet. Wel zijn vrouwen met PMS-klachten gevoeliger voor hormoonwisselingen dan vrouwen die geen last van PMS hebben. Mogelijk is er een effect van de hormoonwisselingen op de hoeveelheid chemische stoffen in de hersenen (neurotransmitters genoemd) die onder andere stemming en welbevinden beïnvloeden.

Bron: PMS zelfmanagement van prof. dr. Harry van de Wiel.

Mrs-PMS