Waarom

Waarom dit blog over PMS?

Na jaren lang ziekenhuizen in en uit, het gebruik van vele verschillende hormonen, medicijnen, pijnstillers, homeopathie, acupunctuur en gesprekken, ben ik maar weinig verder gekomen. Ik heb vele artsen gesproken en eigenlijk is de grootste gemene deler dat er voor mij en vele andere vrouwen geen oplossing is voor hun klachten. PMS is een aandoening welke tot de groep medisch onbegrepen klachten behoort. Meten is weten. Maar als de waardes in het bloed van een vrouw met PMS hetzelfde blijken als de waardes in het bloed van een vrouw zonder PMS, betekent het dan dat PMS niet bestaat? Waarom de ene vrouw wel PMS heeft en de ander vrouw niet, is niet bekend in de wetenschap. Ook het feit dat PMS een syndroom is met wel meer dan 150 verschillende symptomen, geeft al aan hoe complex deze is. Er zal vermoedelijk geen vrouw zijn met dezelfde klachten. Heeft de ene vrouw wellicht meer lichamelijke klachten, heeft de ander meer psychische klachten. En ook deze klachten kunnen onderling weer verschillen. Omdat er dus geen waardes zijn om te meten om iets te kunnen vast stellen, duurt het vaak vrij lang voordat een en ander wordt vastgesteld door een arts. Een vrouw loopt vaak meerdere jaren rond met klachten welke op verschillende manieren worden behandeld en zelfs met meerdere soorten medicijnen letterlijk te lijf gegaan. Vaak worden karakter en onverwerkte nare ervaringen uit het verleden aangekaart voor de psychische klachten. Kortom; een hoop heen en weer van het kastje naar de muur en terug. Enige uitkomst biedt het bijhouden van een dagboek voor een maand of drie om hiermee vast te stellen of een ander cyclisch is of niet. En er wellicht toch iets anders aan de hand is.

PMS is net als de overgang een nog onbesproken onderwerp. Zijn onderwerpen als sexualiteit, homo’s en lesbiennes en zelfs nu ook transgenders (gelukkig) bespreekbaar maar blijken de hormonale schommelingen en/of veranderingen bij vrouwen zoals de overgang nog steeds een groot vaag grijs gebied. Er wordt nauwelijks onderling door vrouwen over gesproken uit schaamte. Terwijl zowel PMS en de overgang heel wat teweeg brengt in het leven van de vrouw en zeker haar (directe) omgeving. Het heeft invloed op de relatie met de partner, op het werk, sociale contacten en activiteiten.

Wat ik zelf erg moeilijk vond en vind, is dat ik al deze jaren nog nooit een vrouw heb gesproken welke (min of meer) dezelfde klachten heeft. Het voelt erg alleen als je de helft van de maand ziek bent en je werkelijk nergens iemand spreekt die dit herkent. Mijn urenlange zoektocht op het internet heeft mij hiermee nauwelijks mee kunnen helpen. In het verleden was er een Stichting Selene waar vrouwen terecht konden maar helaas bestaat deze niet meer. In het ziekenhuis heb ik aangekaart dat ik me alleen voel in dit probleem en geen andere vrouwen ken. Zij melden mij dat er dagelijks vrouwen zijn op het spreekuur met soort gelijke klachten. Dit houdt dus in dat, zoals het VUMC te Amsteram mij heeft vermeld, zo’n 130.000 vrouwen in Nederland de maand net zo ervaren als ik! En waarom zie of ken ik deze dan niet? Dat valt deels wel te verklaren als ik alleen al naar mezelf kijk. Want ja ik schaar mezelf ook onder de vrouw welke er weinig tot niet over praat, me er voor schaam. Weinig mensen kennen mijn monster PMS en alleen mijn masker. Het zal wel aan mijn karakter liggen, of ik zal me aanstellen. Deze opmerkingen zijn mij tenslotte toebedeelt in het verleden. Onwetendheid is nog altijd een van de grootste bronnen van problemen Met een erkende diagnose weet je waar je aan toe bent en kun je rekenen op begrip en steun in je omgeving. Geen diagnose, geen steun!

Aangezien er over PMS nogal wat misvattingen zijn, is informatie verkrijgen zeer belangrijk.Wetenschappelijke informatie kun je nog wel vinden op het internet en via de reguliere geneeskunde en zelfs de homeopathie. Maar hoe fijn is het om een ervaringsdeskundige te spreken. Iemand die aan een woord genoeg heeft. Jouw problemen benoemt en welke je herkent? In mijn zoektocht, besloot ik deze blog op te zetten. Om mijn ervaringen te delen. Te delen met andere vrouwen net als ik. In de hoop dat PMS meer in het daglicht wordt gezet dan in het donkere grijze vlak waar het zich nu bevindt. Het wordt tijd dat vrouwen met deze invaliderende aandoening erkent worden. Dus bij deze!

*Vrijwel alle vrouwen (75%) ervaren de maandelijkse hormonale veranderingen aan den lijve. 25% van alle vouwen in de vruchtbare leeftijd) heeft zozeer klachten dat sprake is van PMS. Daar weer een deel van (zo’n 4-5% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd) heeft dermate zware klachten dat men spreekt van een stoornis: PreMenstrual Dysphoric Disorder oftewel PMDD.

*(bron: www.pmsinfo.nl)

Mrs-PMS

2 Responses

 1. Ellen says:

  Ik herken mij hier zo in! Daarbij heb ik nu borstkanker en als gevolg van chemo is mijn hormoonhuishouding nog meer van slag. De PMS is sterker, misschien richting overgang, maar dit beïnvloedt zo mijn leven dat ik echt weer n weg moet vinden hier uit te komen of mee om te leren gaan.

  • Mrs PMS says:

   Beste Ellen, dan heb je helemaal een hoop op je bordje gekregen…. Heb je nog lang chemo of medicatie? Wat zegt de arts als je dit meldt? Je kan ook een mail sturen als je dat prettig vindt. Ook is er een fb pagina een besloten groep. Wellicht dat er meer vrouwen zijn en je iets van herkenning kunt vinden of advies. Laat het me weten!

   Liefs,
   Mrs-PMS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *